Mahjong-opas

Minisetti saapui ja pieni se todellakin on

Tilasin eBaystä itselleni pienikokoiseksi kehutun mahjong-setin. Tämä setti ei vain näytä pieneltä, vaan se todellakin on pienikokoinen. Ohessa on kuva, jossa on mittakaavan avuksi tulitikkuaski mukana. Kirje, jossa setti Hong Kongista saapui oli pieni ja kevyt. Setti painaakin jonkun parisataa grammaa, eikä sen enempää. Kyseessä on kuitenkin täysi setti: paketista löytyy tavalliset tiilet, kukat ja vuodenajat, kolme noppaa, vinkeä tuuliosoitin (”windikaattori”) ja neljä telinettä tiilille.

Tilasin eBaystä itselleni pienikokoiseksi kehutun mahjong-setin. Tämä setti ei vain näytä pieneltä, vaan se todellakin on pienikokoinen. Ohessa on kuva, jossa on mittakaavan avuksi tulitikkuaski mukana. Kirje, jossa setti Hong Kongista saapui oli pieni ja kevyt. Setti painaakin jonkun parisataa grammaa, eikä sen enempää. Kyseessä on kuitenkin täysi setti: paketista löytyy tavalliset tiilet, kukat ja vuodenajat, kolme noppaa, vinkeä tuuliosoitin (”windikaattori”) ja neljä telinettä tiilille.

Tiilet ovat 10 mm leveitä, 14 mm korkeita ja 8 milliä paksuja. Yksi tiili painaa varmaan alle gramman. Tiilien taustat ovat vihreät ja etuosat valkoiset. Toisinaan näkee minisettejä, joissa tiilet ovat ohuita liuskoja. Nämä, vaikka ohuita ovatkin, pysyvät itsestään pystyssä. Pelaamisessa kannattaa silti käyttää telineitä, rivin pitäminen kasassa voi muuten olla työlästä.

Kyseessä oli hyvin halpa setti, 7,5 dollaria ja toinen mokoma posteihin. Setti on tehty Kiinassa kiinalaiseen käyttöön, eli paketti on kiinankielinen eikä tiilissä ole länsimaisia indeksejä. Halpa hinta näkyy luonnollisesti laadussa. Tiilien kuviot ovat itse asiassa aika selkeitä, koska ne näyttäisi olevan painettu tiilen kylkeen. Kuvioissa pahin vika on vihreän värin hailakka ja sinertävä sävy. Pahempi ongelma löytyy tiilien taustapuolelta, setissä on jokunen merkitty tiili.

Pyörittelin tiilillä joutessani koejaon ja todettakoon, että ei näillä mikään riemu ole pelata. Pikkutiilistä on vaikea rakentaa muuri ja tiilien käsittely vaatii muutenkin sorminäppäryyttä. Kyllä näillä pelaa, mutta itse taidan suosia mukana kulkevana mahjong-ratkaisuna jatkossakin kortteja. Jos ehdottomasti kaipaa tiilien tunnelmaa matkapeleihin, nämä ajavat kyllä asian.

Setin tuuliosoittimen voisin kyllä pihistää jonkun paremman setin osaksi, sen verran vekkuli vekotin se oli. Laitteessa on vihreä pyöreä jalusta ja siinä kiinni valkoinen vipu, jonka voi kääntää neljään eri suuntaan. Jalustassa on sitten tuulien tunnukset.

Itse tilausprosessissa ei ollut ongelmia. Minisettejä myyvät eBayssä monet myyjät. Itse tilasin omani Uxcellilta, joka myy tuotteita monella eri käyttäjätunnuksella (ainakin bigbigbargain, buonshopping, actionace007 ja bestvaluezone, kaikkien takana on sama firma ja jokaisella on kymmeniä tuhansia positiivisia palautteita, itse tilasin bigbigbargainilta). Osassa seteistä tulee hauska minipöytä, joka taittuu koteloksi. Kolmas versio on sitten perinteinen salkkumalli.