Mahjong-opas

Mahjongin säännöt

Mahjongiin on lukuisia erilaisia sääntöjärjestelmiä. Monissa maissa on käytössä omat sääntönsä ja niistäkin on usein paljon paikallisia muunnelmia. Virallisetkaan säännöt eivät ole aina ihan selvä juttu, sillä esimerkiksi Japanissa on useita yhdistyksiä, joilla on omat viralliset sääntönsä japanilaiseen riichi-mahjongiin.

Mahjong-oppaassa esitellään seuraavat sääntöjärjestelmät. Osaan on suomenkieliset säännöt, osaan ei, mutta kaikista on ainakin perustiedot ja ohjeet siitä, mistä säännöt löytyvät.

Miten valita parhaat säännöt?

Mahjongiin on kovin monet säännöt, eikä sopivien valitseminen ole aina helppoa. Voin lohduttaa hieman: mahjong on hyvä peli millä säännöillä tahansa. Oikean sääntöjärjestelmän valitseminen on hienosäätöä, jolla voi korostaa pelistä haluamiaan puolia.

Mielestäni parhaat säännöt ovat World Series -säännöt: ne eivät ole vain muodostuneet aikojen saatossa, vaan ne on suunniteltu huolellisesti. Toki ne edustavat suunnittelijansa, Alan Kwanin, näkemystä siitä, millaista on mielenkiintoinen mahjong, mutta minun on helppo olla tässä kohdin samaa mieltä Kwanin kanssa. World Series -säännöt ovat paras tapa pelata mahjongia.

Riichiä pelataan paljon. Se on yksi suosituimmista pelitavoista, kiitos anime- ja mangaharrastuksen. Riichi on vauhdikas peli, mutta minusta sen säännöissä on turhaa kiekuraa ja tarpeetonta monimutkaisuutta. Lisäksi riichistä on niin paljon muunnelmia, että käytetyn sääntösetin valinta tuottaa jo tarpeetonta vaivannäköä. Riichille löytää kuitenkin helposti pelaajia ja monet nettipelit ja appsit pelaavat riichiä.

Viralliset kiinalaiset säännöt sopivat lähinnä niille, jotka haluavat kisata turnauksissa, joissa näitä sääntöjä käytetään. Kotipeleihin säännöt ovat tarpeettoman mutkikkaat ja aloittelijoille sääntöihin sisältyvä minimipistemäärävaatimus on myrkkyä.