Mahjong-opas

Mahjong-setin ostaminen

Mahjong-settiä ostaessa on muutama asia huomioitavaksi:

  1. Millä säännöillä pelaat? Kaikista seteistä löytyy samat 136 perustiiltä, mutta lisävarustelussa on eroa. Riichin pelaaja haluaa punaiset viitoset, mutta ei tarvitse kukkia. Mahjong Competition Rules tarvitsee kahdeksan kukkaa. Jenkki-mahjongiin tarvitaan kukkien lisäksi kahdeksan jokeria. Tarkista siis, että setti on yhteensopiva pelitapasi kanssa (tai pelaa WSOM-säännöillä tai klassisilla japanilaisilla, jotka tarvitsevat vain ne perustiilet).
  2. Tarvitsetko länsimaiset numerot? Kaikissa seteissä ei ole länsimaisia indeksejä apuna. Tämä on ongelma lähinnä merkkien kohdalla, jonkin verran myös tuulien. Kyseessä ei ole iso ongelma, mutta jos peliseurasi on satunnaisempaa ja vaihtelevampaa, voi olla helpompaa, jos tiilissä on länsimaiset numerot. Lunttilapuillakin pärjää, mutta eihän sellainen kieltämättä houkuttele pelaamaan.
  3. Paljonko haluat sijoittaa rahaa? Mahjong-settien kohdalla halvalla ei saa hyvää, joten jos haluat oikein halvan setin, varaudu siihen, että se on jollain tapaa vähän huono. Sitä paitsi, mahjong-tiilissä pätee sama kuin pokerichipeissä: jos innostut, päädyt kuitenkin katumaan halpaa settiäsi ja hankit paremman tilalle. Kannattaisiko saman tien ostaa kunnollinen?
  4. Minkänäköisen setin haluat? Valinnanvaraa riittää, varsinkin jos ei kaipaa länsimaisia numeroita ja siten suotta rajoita mahdollisuuksia. Haluaako japanilaistyyliset pienet tiilet vai isot kiinalaistyyliset tiilet? Muovia vai luuta ja bambua? Perinteiset valkoiset värillisellä taustalla vai vaikkapa kokomustat? Vaiko kenties vintage-setin 1950-luvun malliin? Tarjontaa on, ja tiukka paikka on, kun nautinnollisen kauppojen selailun jälkeen on lopulta tehtävä valinta.
  5. Pitäisikö olla matkasetti? Mahjong-tiilet ovat painavia. Jos tiedät kuljettelevasi settiäsi paikasta toiseen, kannattaa ostoksilla valita vähän kevyempi ja pienempi setti. Materiaaleissa on eroa, samoin settien koteloissa. Esimerkiksi MahjongMartin pienet muoviset Dragon-tiilet painavat alle kaksi kiloa, luu-bambu-setti voi painaa noin 2,5 kiloa ja tavallinen muovisetti jo lähemmäs viisi kiloa.

Settien oheistarvikkeet vaihtelevat, mutta niistä ei kannata liiemmin välittää. Nopat tulevat mukana jotakuinkin joka setissä ja ne ovat helpot korvata tarvittaessa. Useimmissa seteissä tulee mukana jonkinlaiset pistetikut tai pelimerkit, mutta jos pisteenlaskuvälineitä ei setissä ole, ne voi korvata ostamalla uudet, käyttämällä pokerimerkkejä tai kynää ja paperia.

Setissä voi tulla säännöt, mutta useimmissa tapauksissa ne kannattaa käyttää takansytykkeinä. Seteissä tulee erilaisia tuuliosoittimia. Tuuliosoittimia on moneen lähtöön, mutta jos setissä ei sellaista tule, ei sekään katastrofi ole. Myös tuuliosoittimia voi ostaa erikseen.

Kauppoja Suomessa

Mahjong-setin ostaminen Suomesta ei ole aivan joka paikan juttu. Lautapeleihin erikoistuneet liikkeet kuten Lautapelit.fi ja Fantasiapelit myyvät settejä, mutta valikoimat ovat pienet ja hieman satunnaiset. Kummankaan verkkokaupasta ei muuten löydy mitään hakusanalla mahjong, mutta hakemalla jong löytyy jo jotakin.

Paremmat valikoimat löytyvät vielä pienemmistä erikoisliikkeistä. Suositella voin Gaimportia, josta olen ostanut sekä oman settini että go-välineeni. Myös Shakeril myy useampaakin erilaista settiä, tosin ilman kuvia.

Suomesta ostettu setti maksaa noin 65—85 euroa ja postikulut päälle. Setit ovat yleensä hyvää perustasoa, tavanomaisia tuontisettejä, joissa on länsimaiset numerot.

Kauppoja ulkomailla

Jos haluaa enemmän valikoimaa, kannattaa turvautua ulkomaisiin kauppoihin. Ainakin eBaystä löytyy laaja valikoima mahjong-settejä. Edellinen linkki vie suoraan sellaisten mahjong-settien pariin, jotka myyjä suostuu lähettämään Suomeen. Valikoimaa riittää perusseteistä vintageen.

eBayssä näkee paljon todella halpoja settejä: hinnat voivat olla muutamia dollareita. Näillä seteillä on lähes poikkeuksetta kiinalainen myyjä ja todella kalliit postikulut, kun myyjä yrittää säästää eBay-kuluissa siirtämällä tuotteen hintaa postikuluihin. Ostaa ken uskaltaa, useilla myyjillä on kyllä ihan hyvät palautteet. Silti minua ainakin vähän epäilyttää, jos esimerkiksi kuvassa on se peruspuulaatikko ja kuvauksessa puhutaan nahkaboksista. Kuulisin mielelläni kokemuksia näistä, jos joku on ostanut.

Muitakin kauppoja on:

  • Yellow Mountain Importsilla on oikein siistin näköisiä settejä, niin amerikkalaisia, kiinalaisia kuin japanilaisia. Yellow Mountainilla on lisäksi vakuuttavat palautteet eBayssa, katso Yellow Mountain Importsin eBay-kauppa. Olen ostanut itselleni täältä erittäin tyylikkään riichi-setin, lue blogimerkintäni aiheesta.
  • Where the Winds Blow’lla on myös mukavasti valikoimaa. Ulkomaan postikuluista on nihkeästi tietoa, mutta kyllä tuolta Suomeenkin saa tilattua. Katso myös Where the Winds Blow’n eBay-kauppa, josta sivujen tapaan löytyy paljon muutakin kuin vain settejä. Tilasin täältä muutaman pakan mahjong-kortteja ilman mitään ongelmia.
  • MahjongMart myy japanilaisia settejä, jotka ovat pääasiassa huomattavan halpoja. Kauppa on vähän karu, mutta homma toimii — tosin ei ehkä ihan viimeisen päälle. Lue blogimerkintäni MahjongMart-tilauksestani. Kaupan Dragon-tiilet ovat halpistiiliksi ihan käypäiset, mutta suosittelisin ehkä satsaamaan settiin vähän enemmän, niin saa parempaa.

Kannattaa myös muistaa, että EU:n ulkopuolelta tilattaessa joutuu maksamaan tulleja ja veroja. Mahjong-seteistä ei joudu oman kokemukseni perusteella maksamaan tullia (tullivirkailija luokitteli ostamani riichi-setin ”Japanilainen lautapeli”).

Merkittävämmän 24 % arvonlisäveron joutuu kuitenkin maksamaan aina, kun veron määrä ylittää 10 euroa, eli kun tuotteen hinta on yli 45 euroa. Mahjong-settien kohdalla näin käy usein, koska postikulut lasketaan mukaan tuotteen hintaan.

Jos tilaat setin ja se jää tulliin, sinulle tulee kotiin pakettikortti, jonka avulla voit käydä hakemassa paketin lähitullistasi (joka on todennäköisesti jossain jumalanhylkäämällä teollisuusaluella kaukana kaikesta, että onnea vaan bussilla kulkeville). Tullissa joudut avaamaan paketin ja esittelemään, mitä se sisältää. Tulli haluaa nähdä myös tositteen maksusta, joten printtaa jotain maksetun summan osoittavaa lappua mukaasi. Jos maksoit PayPalilla, PayPalilta sähköpostilla tullut kuitti kelpaa oman kokemukseni mukaan hyvin.

eBayn mahjong-huutokauppoja löydät Vintage Mahjong -sivuilta.