Japanilainen riichi-mahjong

Moderni uhkapeli

Vauhdikas ja jännittävä riichi on tällä hetkellä suosituimpia mahjongin muotoja. Sitä pelataan Suomessa mahjongkerhoissa ja kaikki Suomessa järjestettävät turnaukset ovat tällä hetkellä riichiä. Myös netissä riichiä on runsaasti tarjolla.

Riichi tarkoittaa ”valmista”. Pelaaja, jonka käsi on yhden tiilen päässä voitosta, voi sanoa ”riichi” ja asettaa eteensä 1 000 pisteen panoksen. Sen jälkeen käteen ei saa enää tehdä muutoksia, mutta tästä riskinotosta palkitaan lisäpistein.

Japanissa riichiin ei ole varsinaisesti yksiä virallisia sääntöjä. Euroopassakin peliä pelataan eri maissa eri tavoin, sillä peli on opittu Japanista moneen otteeseen. Virallisimmat säännöt peliin ovat Euroopan Mahjong-liiton turnaussäännöt, jotka kehitettiin keväällä 2008 pelattuja ensimmäisiä riichin EM-kisoja varten. Tätä EMA-riichiä pelataan Suomessakin eniten.

Suomessa toimii Mahjong Finland, jonka alaisuudessa toimii useita mahjong-seuroja.

Tunnusomaisia piirteitä

  • 136 tiiltä, ei lainkaan kukkia, mutta punaiset viitoset
  • useita erikoiskäsiä
  • pisteenlasku perustuu pisteisiin ja tuplauksiin
  • käytännössä tuplaukset hallitsevat ja pisteet katsotaan taulukosta
  • itä maksaa ja saa tuplaten
  • pelataan kaksi neljän jaon kierrosta (hanchan), itä pysyy jakajana jos voittaa

Tarkempia yksityiskohtia

Muuta huomionarvoista

Paras Riichiä käsittelevä kirja on Scott D. Millerin Riichi Mahjong: The Ultimate Guide to the Japanese Game Taking the World by Storm. Suomeksi on kirjoittamani Aasialaiset lautapelit -kirja, jossa on esitelty riichin säännöt ja strategian perusteita.