Kortit

Mahjongin juuret ovat korttipelissä, joten ei ole yllätys, että mahjongia voi edelleen pelata erittäin kätevästi myös korteilla. Korteilla pelaamalla menettää osan tunnelmasta, mutta toisaalta kortit antavat uusia mahdollisuuksia: korttipakka kulkee huomattavasti kätevämmin mukana kuin tiilisalkku. Minitiiliäkin on, mutta korteilla pelaaminen on mukavampaa kuin minitiilten kanssa ährääminen.

Monenlaisia kortteja

Mahjong-kortteja on monenlaisia. Kuten tiilissä, osassa on länsimaiset numerot, osassa ei. Monet kortit on tehty kiinalaisten käyttöön, joten niissä on vain kiinalaiset numerot. Kun mahjong oli Kiinassa kielletty, peliä pelattiin paljon halvoilla ja huonolaatuisilla korteilla, koska ne saattoi hävittää nopeasti tiukan paikan tullessa.

Nykyään peli on Kiinassa laillinen, joten kortitkin voivat olla vähän tasokkaampia. Laatu vaihtelee silti, kuten pelikorteissa yleensäkin. Joka tapauksessa kortit ovat yleensä sen verran halpoja, että vähän huonommankin laadun antaa anteeksi. Kaikista surkeimpia kortteja — joita löytää kai lähinnä Chinatowneista — kannattaa ostaa useampi pakka, jotta saa yhden toimivan kasaan.

Olen itse ostanut pari erilaista pakkaa, jotka ovat kumpikin olleet käyttökelpoisia. Toinen on kuitenkin selkeästi toista parempi, niin laadussa kuin korttien ulkonäön suhteen. Esittelen ne sivuilla tarkemmin lähitulevaisuudessa.

Myös Japanista saa mahjong-kortteja, joissa voi olla mukana riichin pelaamiseen tarvittavat punaiset viitoset.

Kortti-mahjongin pelaaminen

Korteilla pelaaminen ei eroa tiilillä pelaamisesta paljoakaan. Muuria ei tehdä, sen sijaan kortit sekoitetaan ja kasataan pakaksi. Sekoittaminen kannattaa jakaa useamman pelaajan tehtäväksi, koska 140 kortin sekoittaminen on hankala homma kokeneellekin kortinpelaajalle.

Mahjong-korttien hankkiminen

Mahjong-kortteja löytää kätevästi esimerkiksi eBaysta hakusanalla ’mahjong cards’. Pakkoja on muutama standardimalli, joista luultavasti huonointa myydään matalassa tummansinisessä laatikossa. Korteissa on valkoisella taustalla punainen ruutu, jossa on tiilen kuva. Kortit ovat melko huonolaatuista materiaalia.

Myös ’mhing’ on hyvä hakusana, sillä Mhing-pakka on laadukas, joskin häpeilemättömän länsimaalaistettu.

Askarteluhenkinen seuraa Gareth Saundersin ohjeita ja tulostaa omat korttinsa. Mahjong-pakan voi myös koota neljästä tavallisesta korttipakasta, lue ohjeet mahjongin pelaamiseen pelikorteilla.