Mahjong-pasianssi

Länsimaissa useimmille nimi mahjong tuo mieleen pasianssipelin, jossa poimitaan pareja mahjong-tiilistä tehdystä muodostelmasta, tavoitteena tyhjentää koko muodostelma pöydältä. On harmi, että mahjong-nimi on juurtunut niin tiukkaan tähän peliin, jolla ei ole oikeastaan mitään tekemistä oikean mahjongin kanssa.

Mahjong-pasianssia voi pelata oikeilla mahjong-tiilillä, mutta parhaimmillaan se on tietokoneella. Kokeilin pasianssia, kun ostin ensimmäiset mahjong-tiileni ja parin pelin jälkeen totesin, että tiilien pinoamisessa on sellainen vaiva, että naksuttelen itse ainakin mieluummin tietokoneella. Siksi peli on Mahjong-oppaassakin jemmattua Mahjongia tietokoneella -osastoon.

Jos etsit pelattavaa mahjong-pasianssia, löydät sellaisen sivun lopusta!

Mahjong-pasianssin historia

Pelin varsinaisesta historiasta on väännetty jonkin verran, ilman varsinaisia tuloksia. Voi olla, että tietokonepelit perustuvat historialliseen kiinalaiseen peliin tai sitten eivät. Kyseessä tuskin on satoja vuosia vanha kansanperinnepeli, koska mahjong-tiilien historia ei ulotu satojen vuosien taakse.

Tietokonepelin keksijä kuitenkin tiedetään: Brodie Lockard teki ensimmäisen tietokoneversion mahjong-pasianssista vuonna 1981 Plato-järjestelmälle. Peli saavutti suosiota, kun Activision julkaisi sen Shanghai-nimellä vuonna 1986 Macille. Peliä myytiin yli 10 miljoonaa kappaletta, joten se oli todellinen suurhitti.

Monille tuttu versio on 1990-luvulla Windowsille tehty Taipei. Muista versioista tunnetuimpia on Kyodai Mahjong. Nykyään joku versio mahjong-pasianssista löytyy jotakuinkin jokaisesta netin pelipalvelusta.


Mahjong-pasianssin säännöt

Mahjong-pasianssin idea on yksinkertainen. Mahjong-tiilet asetellaan jonkinlaiseen muodostelmaan — suosituin lienee perinteinen kilpikonna — ja sen jälkeen muodostelmasta poimitaan pareja. Kaikki tiilet eivät ole otettavissa: muodostelmasta voi poistaa tiilen, jonka voi vetää ulos oikealle tai vasemmalle liikuttamatta muita tiiliä. Ylä- ja alareunasta ei saa ottaa tiiliä.

Pareja tehdään samanlaisista tiilistä. Kukin tiili esiintyy setissä neljä kertaa. Setissä on numero- ja arvotiilien lisäksi mukana kukat ja vuodenajat. Kaikki kukat voi parittaa keskenään, samoin vuodenajat.

Peli päättyy, kun muodostelma on purettu kokonaan tai pareja ei voi enää tehdä. Peliä ei taida aina pystyä pelaamaan läpi ja joskus ratkaisun voi estää tekemällä huonoja siirtoja.

Linkkejä

  • Solitaire MahJongg -sivuilta löytyy paljon lisätietoja ja yli 200 versiota mahjong-pasianssista.
  • Älypään Mahjong on siisti nettiversio pelistä. Tiilet ovat selkeät, ilmaiseksi saa pelata perusasetelmaa ja pelissä on hauska pisteytyskin, joka tuo lisäulottuvuutta peliin.
  • Mahjong Daily on päivittäin vaihtuva pasianssipuzzle, jonka ratkaisu pisteytetään. Omaa suoritustaan voi sitten verrata muiden menestykseen.

Pelaa mahjong-pasianssia

Alla on yksinkertainen peruspasianssi, jota voi joutessaan lätkiä. ”Nouvelle partie” on ranskaa ja tarkoittaa ”Uusi peli”. Kokopunaiset numeroidut tiilet ovat kukkia, joita voi parittaa keskenään.

Sorry, you will need the Flash Player to play this game.
Add Games to your own site

1 thought on “Mahjong-pasianssi

Comments are closed.