Mahjong-opas

12 tiilen mahjong

Kiinalaiset pelaavat vauhdikasta ja värikästä 12 tiilen mahjongia. Se ei ole varsinaisesti oma sääntöjärjestelmänsä, vaan muunnelma, joka on yhteensopiva muiden mahjong-sääntöjen kanssa. Pelin idea on yksinkertainen: pelaajilla on kädessään 13 tiilen sijasta 12 tiiltä. Voittamiseen tarvitaan kuitenkin tavallinen 14 tiilen voittokäsi.

12 tavallisen tiilen lisäksi jokaisella pelaajalla onkin kädessään yksi jokeritiili. Se voi olla näkymätön tiili, mutta voi olla helpompaa käyttää monissa mahjong-seteissä mukana tulevia jokeritiiliä. Jokeritiili voi olla mikä tahansa tiili. Kongien muodostamiseen sitä ei voi käyttää, muuten se toimii kädessä kuin tavalliset tiilet.

Jokeritiili lisää luonnollisesti voittomahdollisuuksia tuntuvasti. Se vaikuttaa myös strategiaan. Tavallisesti paria ei kannata jättää käden viimeiseksi elementiksi, vaan se on pyrittävä muodostamaan jo aikaisemmin. Jokeritiilellä pelattaessa pari on parasta jättää viimeiseksi, sillä paria vaille valmis käsi voittaa millä tahansa tiilellä.

12 tiilen peli onkin helpompi peli, joka tekee arvokkaammista käsistä yleisempiä, mutta toisaalta jokeritiilen käyttäminen vaatii pelaajilta lisää tarkkuutta ja tarkkaavaisuutta.