Mahjong Step by Step

Taannoin mainitsemani Adrie van Geffenin Mahjong Step by Step saapui vihdoin pitkällisen odottelun jälkeen. Luulin paketin tulevan Yhdysvalloista, joten odotus alkoi ihmetyttää — pakettia ei ollut kuulunut noin kolmeen viikkoon, kun Yhdysvalloista tavara tulee tavallisesti noin viikossa. Lopulta paketti tuli Isosta-Britanniasta.

Mahjong Step by StepValitettavasti kirjanen oli pakattu sen verran kehnosti, että se oli jo valmiiksi käytetyn näköinen. Varsin heikkoa työtä Lululta. Kannet ovat sentään muuten kohtuullisen hienot. Sisältä sen sijaan näkyy, että kyseessä on pohjimmiltaan omakustanne. Taitto on melko amatöörimäistä ja kuvien laatu on vaihtelevaa.

Aihe on sentään mielenkiintoinen. Kirjan tarkoitus on auttaa opettamaan Mahjong Competition Rules -sääntöjä ja toimia itseopiskelun tukena. Sellaiselle on tarvetta, sillä toisaalta mahjong-settien mukana tulevat säännöt ovat usein surkeita ja toisaalta MCR:n opiskelu virallisista lähteistä on työlästä hommaa.

Valitettavasti Van Geffen ei täysin onnistu tavoitteessaan. Kirja on käsittelyltään varsin pintapuolinen. Sivuja on vain 39, joista yli kymmenen menee pistekäsien selittämiseen. Mahjongin säännöt käyvät kirjasta ilmi, vähän muutakin, mutta mikään huipputiedonlähde tämä ei ole. MCR:n kiemuratkaan eivät varmasti tällä käsittelyllä täysin aukea.

Lisäksi kirjasta näkyy se, että kyseessä on omakustanne ja että kirjoittaja ei kirjoita äidinkielellään. Kieliasu on paikoin harmillisen kömpelöä, vaikka joku englanninkielinen onkin kirjan tarkistanut. Van Geffenin kirjaan sisällyttämissä kolumneissa ajatus karkaa välillä niin, ettei lukijalla ole toivettakaan saada sitä kiinni.

Omasta hyllystäni tämä kirja ei saa pysyvää paikkaa. Mitä MCR:ään tulee, Tom Sloperin The Red Dragon & The West Wind hoitaa homman selvästi paremmin. Jos joku haluaa ehdottomasti van Geffenin kirjaan tutustua, voin luopua omastani puoleen hintaan eli 6 eurolla sisältäen postikulut.