Mahjong ja muut pelit

Jos mahjong on pelinä outo, kenties vertaaminen muihin, tutumpiin peleihin auttaa tekemään pelistä ymmärrettävämmän. Mahjongilla on paljon sukulaisia varsinkin perinteisten korttipelien parissa, sillä sen juuret ovat samat kuin perinteisillä korttipeleillä — samoista kiinalaisista korteista molemmat ovat lähtöisin.

Rommipelit

Mahjongin lähimmät sukulaiset ovat perinteisillä korteilla pelattavat rommipelit. Tämä laaja korttipelien perhe — kenties suurin peliperhe tikkipelien jälkeen — on peräisin Aasiasta ja on mahdollista, että mahjong tai ainakin sen välittömät edeltäjät ovat länsimaisten rommipelien suoria esi-isiä.

Rommipelit ovat sekavaa sukua, samankaltaisia pelejä on paljon ja nimeämiskäytännöt ovat hyvin hämäriä. Rommi-nimeä on tapana käyttää vähän kaikista rommipeleistä ja monia yllättää, että joku muu voi käyttää samaa nimeä jostain aivan toisesta pelistä.

Kaikkia rommipelejä yhdistää kuitenkin sama perusidea. Vuoron kulku on sama kuin mahjongissa. Vuoron alussa nostetaan kortti, jonka jälkeen pelaaja heittää kortin pois. Tavoitteena on pöydätä kortit valmiiksi seteiksi ja saada koko käsi siististi muodostelmiksi.

Länsimaisissa rommipeleissä niillä muodostelmilla tosin ei ole suurta väliä. Yleensä tavoitteena on saada käsi valmiiksi. Ne pelaajat, joilla on kädessä kortteja ensimmäisen ollessa valmis, saavat sakkopisteitä. Olennaisin poikkeus tähän sääntöön on 500-rommi, jossa saa pisteitä myös pöydätyistä korteista.

Rummikub

Moni sekoittaa mahjongin Rummikubiin, jota sitäkin pelataan muovisilla laatoilla. Ei muuten ole pakko: Rummikubin laatat ovat tismalleen kaksi pakkaa kortteja ja pari jokeria. Jos siis haluaa pelata Rummikubia, peliä ei ole pakko ostaa, ellei erityisesti halua tiiliä.

Mahjong ja Rummikub ovat molemmat rommipelejä, joita pelataan muovisilla kortinkorvikkeilla, juuri muuta yhteistä niillä ei sitten olekaan.

Pokeri

Mahjong ja pokeri ovat monessa mielessä yllättävänkin samanlaisia pelejä. Molemmat on helppo tyrmätä tuuripeleinä, mutta kummassakin tapauksessa totuus on muuta kuin miltä äkkiseltään näyttää. Pokeri tuntuu tuuripeliltä, mutta kun oivaltaa, että vain murto-osa käsistä ylipäätään päättyy korttien näyttämiseen ja paremman käden voittoon, tajuaa pelin taitolajiksi. Sama mahjongin kanssa: alkuun tuntuu, että tuuripeliähän mahjong on, mutta taitava pelaaja osaa kyllä järjestää tiilensä fiksummin ja voittaa useammin.

Molemmista pelataan myös World Series -turnaus — tosin World Series of Poker on vielä toistaiseksi tuntuvasti World Series of Mahjongia suurempi juttu. Mahjong-turnaukset yleistynevät Euroopassakin lähivuosina, mutta toistaiseksi turnaus-mahjong tuntuu olevan suhteellisen pienen piirin puuhaa.

Kumpaakin peliä pelataan aktiivisesti netissä. Nettipokeri on suosittua puuhaa, nettimahjong vielä Suomessa ainakin varsin tuntematonta puuhaa.