Mahjong-opas

Mahjong Competition Rules -pisteenlasku

Fanit

Virallisessa kilpailu-mahjongissa on yhteensä 81 erilaista pisteytyselementtiä (”fan”), joita käsissä voi olla. Samassa kädessä voi olla monta fania. Kaikkia faneja ei voi yhdistää keskenään, koska osa arvokkaammista faneista sisältää jo pienempiarvoisia (esimerkiksi ”neljä isoa tuulta” sisältää fanin ”kolme isoa tuulta”, joten molempia ei voi laskea samasta kädestä).

Tässä listassa on mainittu fanit, joita ei saa yhdistää, joten jos fania ei ole erikseen mainittu, sen voi laskea käteen mukaan.

Takaisin sääntösivulle.

88 pistettä

 1. Neljä isoa tuulta. Pung tai kong kaikista neljästä tuulesta. Ei voi yhdistää: Kolme isoa tuulta, vain pungeja, vallitseva tuuli, oma tuuli, pung pääty- tai arvotiilistä.
 2. Kolme isoa lohikäärmettä. Pung tai kong kaikista lohikäärmeistä. Ei voi yhdistää: kaksi lohikäärmepungia, lohikäärmepung.
 3. Vain vihreää. Tavallinen käsi, jossa on vain kokovihreitä tiiliä: 2B, 3B, 4B, 6B, 8B ja vihreä lohikäärme.
 4. Yhdeksän porttia. Piilotettu käsi, jossa on samasta maasta 1, 1, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 9, 9. Käden voi täydentää voittoon millä tahansa näistä tiilistä. Ei voi yhdistää: väri, piilotettu käsi, pung pääty- tai arvotiilistä. Voi yhdistää: täysin piilotettu käsi (jos voitto tulee omalla nostolla).
 5. Neljä kongia. Mikä tahansa käsi, jossa on neljä kongia. Kongit voivat olla piilotettuja tai pöydättyjä. Ei voi yhdistää: yhden tiilen odotus.
 6. Seitsemän peräkkäistä paria. Käsi, jossa on seitsemän paria samasta maasta. Parien tulee olla numeroiltaan peräkkäisiä, esimerkiksi 11, 22, 33, 44, 55, 66 ja 77. Ei voi yhdistää: väri, piilotettu käsi, yhden tiilen odotus. Voi yhdistää: täysin piilotettu käsi (jos voitto tulee omalla nostolla).
 7. Kolmetoista orpoa. Käsi, jossa on kaikki 13 erilaista arvo- ja päätytiiltä ja pari yhdelle näistä. Ei voi yhdistää: joka lajia, piilotettu käsi, yhden tiilen odotus. Voi yhdistää: täysin piilotettu käsi (jos voitto tulee omalla nostolla).

64 pistettä

 1. Vain päätytiiliä. Käden kaikissa yhdistelmissä on vain numerotiiliä 1 ja 9. Arvotiiliä ei saa olla mukana. Ei voi yhdistää: vain pungeja, ulkokäsi, pung pääty- tai arvotiilistä, ei arvotiiliä. Voi yhdistää: kaksinkertainen pung, kolminkertainen pung.
 2. Neljä pientä tuulta. Kolme pungia tai kongia tuulista, pari neljännestä tuulesta. Ei voi yhdistää: Kolme isoa tuulta, pung pääty- tai arvotiilistä. Voi yhdistää: kierroksen tuuli, oma tuuli.
 3. Kolme pientä lohikäärmettä. Kaksi pungia tai kongia lohikäärmeistä, pari kolmannesta lohikäärmeestä. Ei voi yhdistää: lohikäärmepung, kaksi lohikäärmettä.
 4. Vain arvotiiliä. Käden kaikissa yhdistelmissä on vain arvotiiliä. Ei voi yhdistää: vain pungeja, ulkokäsi, pung pääty- tai arvotiilistä.
 5. Neljä piilotettua pungia. Kädessä on neljä piilotettua pungia tai kongia. Ei voi yhdistää: vain pungeja, piilotettu käsi. Voi yhdistää: täysin piilotettu käsi (jos voitto tulee omalla nostolla).
 6. Puhtaat pääty-chow’t. Käsi, jossa on samasta maasta chow’t 123, 123, 789 ja 789 ja pari 55. Ei voi yhdistää: seitsemän paria, väri, vain chow’ja, puhdas kaksinkertainen chow, kaksi päätychow’ta.

48 pistettä

 1. Nelinkertainen chow. Samasta maasta neljä samannumeroista chow’ta. Ei voi yhdistää: puhtaat peräkkäiset pungit, tiilirohmu, puhdas kaksinkertainen chow.
 2. Neljä puhdasta peräkkäistä pungia. Samasta maasta neljä pungia tai kongia, joiden numerot ovat peräkkäisiä. Esimerkiksi 222, 333, 444, 555. Ei voi yhdistää: puhdas kolminkertainen chow, vain pungeja.

32 pistettä

 1. Neljä puhdasta peräkkäistä chow’ta. Neljä peräkkäistä (joko yhden tai kahden askeleen erolla) chow’ta samasta maasta. Esimerkiksi 123, 234, 345, 456 tai 123, 345, 567, 789, mutta ei 123, 345, 456, 567. Ei voi yhdistää: lyhyt suora, kaksi pääty-chow’ta.
 2. Kolme kongia. Käsi, jossa on kolme kongia. Voi yhdistää: kolme piilotettua pungia (jos kongit ovat piilotettuja).
 3. Vain pääty- ja arvotiiliä. Käsi, jossa on vain arvotiiliä ja numerotiiliä 1 ja 9. Ei voi yhdistää: vain pungeja, pung pääty- tai arvotiilistä.

24 pistettä

 1. Seitsemän paria. Käsi, jossa on seitsemän paria. Ei voi yhdistää: piilotettu käsi, yhden tiilen odotus. Voi yhdistää: täysin piilotettu käsi (jos voitto tulee omalla nostolla).
 2. Suuret arvotiilet ja hajatiilet. Käsi, jossa on yksi kutakin tiiltä ja lohikäärmettä ja hajasarjoihin (1-4-7, 2-5-8 ja 3-6-9) kuuluvia irtotiiliä. Kunkin maan tiilien tulee olla samasta hajasarjasta. Voi yhdistää: täysin piilotettu käsi (jos voitto tulee omalla nostolla). Ei voi yhdistää: joka lajia, piilotettu käsi. Voi yhdistää: täysin piilotettu käsi (jos voitto tulee omalla nostolla).
 3. Parilliset pungit. Käsi, jossa on neljä pungia tai kongia, joissa on vain parillisia numeroita. Myös parin tulee olla numeroltaan parillinen. Ei voi yhdistää: vain pungeja, vain tavallisia.
 4. Väri. Käsi, jossa on vain yhtä maata. Ei voi yhdistää: ei arvotiiliä.
 5. Puhdas kolminkertainen chow. Kolme identtistä chow’ta: samat numerot, sama maa. Ei voi yhdistää: puhtaat peräkkäiset pungit, puhtaat kaksinkertaiset chow’t.
 6. Kolme puhdasta peräkkäistä pungia. Kolme peräkkäistä pungia tai kongia samasta maasta. Ei voi yhdistää: puhdas kolminkertainen chow.
 7. Ylätiilet. Käsi, jossa on pelkästään numeroita 7, 8 ja 9. Ei voi yhdistää: ei arvotiiliä.
 8. Keskitiilet. Käsi, jossa on pelkästään numeroita 4, 5 ja 6. Ei voi yhdistää: ei arvotiiliä, vain tavallisia.
 9. Alatiilet. Käsi, jossa on pelkästään numeroita 1, 2 ja 3. Ei voi yhdistää: ei arvotiiliä.

16 pistettä

 1. Värisuora. Käsi, jossa on samasta maasta tiilet 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, jotka muodostavat kolme peräkkäistä chow’ta.
 2. Kolmen maan päätychow’t. Käsi, jossa on yhdestä maasta chow’t 123 ja 789, toisesta maasta samoin 123 ja 789 ja kolmannesta maasta 55-pari. Ei voi yhdistää: puhdas kaksinkertainen chow, kaksi pääty-chow’ta, ei arvotiiliä, vain chow’ja.
 3. Kolme puhdasta peräkkäistä chow’ta. Kolme peräkkäistä (yhden tai kahden numeron erolla) chow’ta samasta maasta.
 4. Kaikissa viitonen. Käsi, jonka jokaisessa yhdistelmässä on viitonen. Ei voi yhdistää: vain tavallisia.
 5. Kolminkertainen pung. Kolme pungia (tai kongia) samasta numerosta.
 6. Kolme piilotettua pungia. Käsi, jossa on kolme piilotettua pungia (tai kongia).

12 pistettä

 1. Pienet arvotiilet ja hajatiiliä. Käsi, jossa on yksittäisiä arvotiiliä ja hajasarjoihin kuuluvia irtotiiliä. Samasta maasta saa olla vain yhteen hajasarjaan (1-4-7, 2-5-8 ja 3-6-9) kuuluvia tiiliä. Ei voi yhdistää: joka lajia, piilotettu käsi. Voi yhdistää: täysin piilotettu käsi (jos voitto tulee omalla nostolla).
 2. Hajasuora. Suora, jossa on kolme erilaista hajasarjaa. Esimerkiksi 1B, 4B, 7B, 2C, 5C, 8C, 3D, 6D, 9D.
 3. Ylemmät neljä. Käsi, jossa on pelkästään numeroita 6, 7, 8 ja 9. Ei voi yhdistää: ei arvotiiliä.
 4. Alemmat neljä. Käsi, jossa on pelkästään numeroita 1, 2, 3 ja 4. Ei voi yhdistää: ei arvotiiliä.
 5. Kolme isoa tuulta. Käsi, jossa on pung tai kong kolmesta eri tuulesta.

8 pistettä

 1. Sekasuora. Suora (tiilet 1-9), jossa on chow jokaisesta maasta.
 2. Käännettävät tiilet. Käsi, jossa kaikki tiilet ovat pystysuunnassa symmetrisiä. Symmetrisiä tiiliä ovat 1D, 2D, 3D, 4D, 5D, 6D, 8D, 9D; 2B, 4B, 5B, 6B, 8B, 9B; ja valkoinen lohikäärme. Ei voi yhdistää: tyhjä maa.
 3. Sekoitettu kolminkertainen chow. Kolme chow’ta, joissa on samat numerot, mutta eri maa.
 4. Kolme sekoitettua peräkkäistä pungia. Kolme peräkkäistä pungia tai kongia, jotka ovat jokainen eri maata.
 5. Kanakäsi. Käsi, joka olisi muuten nollan pisteen arvoinen (poislukien kukat).
 6. Voitto muurin viimeisellä. Voitto itse nostetulla muurin viimeisellä tiilellä. Ei voi yhdistää: itsenostettu.
 7. Voitto viimeisellä viskauksella. Voitto kierroksen viimeisellä viskauksella.
 8. Voitto korvaustiilellä. Voitto tiilellä, jonka sai kongin korvaustiileksi (mutta ei kukan korvaustiilellä). Jos pelaaja saa kongin korvaustiilenä kukan, jonka korvaustiilellä voittaa, voittoon voi laskea pisteet itse nostetusta voitosta, mutta ei tätä fania.
 9. Kongin ryöstö. Voitto tiilellä, jonka joku lisää pöydättyyn pungiin tehdäkseen kongin. (Ei voi yhdistää pisteitä viimeisestä tiilestä.)
 10. Kaksi piilotettua kongia. Käsi, jossa on kaksi piilotettua kongia.

6 pistettä

 1. Vain pungeja. Käsi, jossa on neljä pungia tai kongia ja pari.
 2. Puoliväri. Käsi, jossa on vain yhtä maata ja arvotiiliä.
 3. Kolme sekoitettua peräkkäistä chow’ta. Kolme chow’ta, jotka ovat eri maata ja joiden numerot ovat peräkkäisiä (esimerkiksi 1B, 2B, 3B, 2C, 3C, 4C, 3D, 4D, 5D). Toisin kuin puhtaassa versiossa, numeroiden on todella oltava peräkkäisiä ilman välejä, eli 123 345 567 ei käy!).
 4. Joka lajia. Käsi, jonka viidestä yhdistelmästä jokainen on eri lajia (merkit, bambut, pallot, tuulet ja lohikäärmeet).
 5. Pöydätty käsi. Käden jokainen yhdistelmä on pöydätty. Kaikki setit tulee olla paljastettuina ja pelaaja voittaa yhden tiilen odotuksella. Ei voi yhdistää: yhden tiilen odotus.
 6. Kaksi lohikäärmepungia. Käsi, jossa on kaksi pungia tai kongia lohikäärmeistä.

4 pistettä

 1. Ulkokäsi. Käsi, jonka jokaisessa yhdistelmässä (myös parissa) on pääty- tai arvotiiliä.
 2. Täysin piilotettu käsi. Pelaaja voittaa itse nostamallaan tiilellä pöytäämättä yhtään yhdistelmää.
 3. Kaksi kongia. Käsi, jossa on kaksi kongia.
 4. Viimeinen tiili. Voitto tiilellä, joka on viimeinen lajiaan (tämän täytyy perustua viskattuihin ja paljastettuihin tiiliin ja olla ilmeistä kaikille pelaajille).

2 pistettä

 1. Lohikäärmepung. Pung tai kong lohikäärmeistä.
 2. Vallitseva tuuli. Pung tai kong kierroksen vallitsevasta tuulesta.
 3. Oma tuuli. Pung tai kong pelaajan omasta tuulesta (jakaja on itä, siitä vastapäivään pelaajat ovat etelä, länsi ja pohjoinen).
 4. Piilotettu käsi. Käsi, jonka kaikki yhdistelmät ovat piilossa, voitto viskatulla tiilellä.
 5. Vain chow’ja. Käsi, jossa on pelkkiä chow’ja eikä arvotiiliä.
 6. Tiilirohmu. Käsi, jossa on neljä samaa tiiltä, jotka eivät muodosta kongia.
 7. Kaksinkertainen pung. Kaksi pungia tai kongia samasta numerosta.
 8. Kaksi piilotettua pungia. Käsi, jossa on kaksi piilotettua pungia.
 9. Piilotettu kong. Käsi, jossa on piilotettu kong.
 10. Vain tavallisia. Käsi, jossa ei ole pääty- tai arvotiiiä. Ei voi yhdistää: ei arvotiiliä.

1 piste

 1. Puhdas kaksinkertainen chow. Kaksi identtistä chow’ta (sama maa, samat numerot).
 2. Sekoitettu kaksinkertainen chow. Kaksi samannumeroista chow’ta eri maista.
 3. Lyhyt suora. Kaksi peräkkäistä saman maan chow’ta, jotka muodostavat kuuden numeron suoran.
 4. Kaksi päätychow’ta. Chow’t 123 ja 789 samasta maasta.
 5. Pung pääty- tai arvotiilistä. Pung tai kong ykkösistä, yhdeksiköistä tai tuulista (lohikäärmepung on kahden pisteen arvoinen).
 6. Pöydätty kong. Kong, joka on muodostettu viskauksesta tai täydentämällä pöydätty pung.
 7. Tyhjä maa. Käsi, jossa on tiiliä vain kahdesta maasta (arvotiiliä saa olla mukana).
 8. Ei arvotiiliä. Käsi, jossa ei ole ollenkaan tuulia tai lohikäärmeitä.
 9. Reunaodotus. Käsi, joka odottaa tiiltä 3 123-chow’hun tai tiiltä 7 789-chow’hun. Ei päde, jos pelaaja odottaa useampaa tiiltä.
 10. Suljettu odotus. Pelaaja odottaa chow’n keskimmäistä tiiltä. Ei päde, jos pelaaja odottaa useampaa tiiltä.
 11. Yhden tiilen odotus. Pelaaja odottaa parin täydentävää tiiltä. Ei päde, jos pelaaja odottaa useampaa tiiltä.
 12. Itsenostettu. Pelaaja voittaa muurista nostamallaan tiilellä.
 13. Kukat. Jokainen kukkatiili on voitokkaassa kädessä yhden pisteen arvoinen.